Yapı ruhsatı, bir inşaatın başlayabilmesi için belediye tarafından verilen onay belgesidir. Bir yapıya başlamak için alınması gereken ilk ve en önemli belge bu ruhsattır.
İnşaat ruhsatı alabilmek için talep sahibi aşağıdaki belgeler ile birlikte belediyeye başvurmak durumundadır. Eğer Belediye İmar Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonunda ruhsat alması için her hangi bir eksiklik görülmezse yapı ruhsatı eksiksiz olarak doldurularak talep sahibine verilecektir. Yapı ruhsatını alan talep sahibi inşaata 2 yıl içinde başlayabilir. 2 yıl içinde inşaata başlamazsa veya 2 yıl içinde inşaata başlamasına rağmen 5 yıl içinde inşaat, ruhsatına uygun olarak bitirilmezse ruhsat hükümsüz olur. Bu durumda ruhsat yenilenmediği taktirde inşaata izin verilmez. Ayrıca kısmen yapılan kısımlar için ruhsatsız inşaat işlemi yapılır.
İnşaat Ruhsat İşlemleri İçin Gerekli Belgeler
- Ruhsat başvuru dilekçesi
- Tapu
- Aplikasyon Belgesi ( Lihkap Bürolarından).
- İmar durumu ( Belediyeden alınacak)
- Mimari Proje
- Harita Uygulama Sorumlusu ve Evrakları
- Zemin Etüt Raporu
- Elektrik Mühendisi Oda Sicil Belgesi
- Elektrik Tesisatı Prejesi
- Sıhhi Tesisat Projesi
Yapı ruhsatı almak ne kadar?
İmar durum belgesi alma ücreti 66 TL'ye çıktı. Yeni yapı ruhsatı alınmasına ilişkin 1000 metrekareye kadar konut, rezidans metrekare başına 10.68 TL iken 11.75 TL oldu.
Yapı ruhsatı örneği nereden alınır?
Projelerin ve tüm gerekli belgelerin temin edilmesi ile, arsanın bağlı olduğu belediyelere başvuru yapılır. Şayet Valilik kapsamında ise arsa, Valilik birimi olarak Bayındırlık ve İskan Müdürlükleri'nden ruhsat alınabilir.
Yapı ruhsatı e devletten alınır mı?
Yapı kayıt başvurusu e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınıyor.